Radionica Kustoske razmjene/promjene na Novom Ganz novom festivalu!

Sep 05, 2012 No Comments

 

Radionica ‘Kustoske razmjene/promjene’ pod vodstvom nizozemske kustosice Joanne van der Zanden i uz sudjelovanje kulturnih radnika europske mreže Apapnet, održat će se od 21. do 23. rujna u Klubu SC u Studentskom centru, u Zagrebu. Prijave traju do 17. rujna, 2012.

Voditeljica: Joanna van der Zanden
Vrijeme: 21.-23.09.2012.
Raspored:
-    petak, 21.9. od 13:00 do 18:00 plus 18:30 predavanje ‘Učesnički formati u kulturnim praksama’
-    subota, 22.9. od 11:00 do 18:00
-    nedjelja, 23.9. od 11:00 do 18:00
Kotizacija: 0 kn
Broj polaznika je ograničen.
Ciljana publika: studenti kazališne produkcije, povijesti umjetnosti, muzikologije te srodnih područja, umjetnici, mladi kulturni menadžeri i kustosi.

Prijave za sudjelovanje primaju se do 17.09.2012. u ponoć, na e-mail: edukultura.sc@gmail.com, s naznakom: Prijava za radionicu Kustoske razmjene/promjene. Polaznici se mole da napišu nekoliko rečenica o sebi kao i zašto žele sudjelovati na radionici.

Cilj ove radionice je stimuliranje kritičke razmjene (i promjene) kulturnih programa i projekata između voditelja projekata raznih kulturnih organizacija, a kako bi se između njih naučile, kopirale, prenamijenile i rekontekstualizirale pa i dalje razvile glavne analize slučaja. Radionica je usmjerena na praktične i kustoske razmjene i bit će fokusirana na međusobnu razmjenu eksperimentalnih projekata. Najbolje analize slučaja one su koje zauzimaju drugačiji pogled pri normalnom programiranju organizacije i koje možda nisu bile najuspješnije  ali jesu donijele dosta uvida i učenja. Prilagođavajući analize slučaja svojih kolega na svoje organizacije, sudionici će ubrzo uvidjeti razlike u kulturnim praksama ali i potrebu da promisle o prilagodbi projekta koji će pristajati ali i biti izazovom njihovoj organizaciji. Pomaže razmišljati izvan zadanih okvira. Na kraju radionice sudionici će znati više o praksama jedni drugih, doznat će kako i na koji način poboljšati veze s drugim organizacijama, te će dobiti uvid u koncept za daljnji razvoj. Na radionici sudjeluju kulturni menadžeri iz Buda Arts Centra (BE), Centre de la Culture d’Amiens (F), Kulture promjene Studentskog centra u Zagrebu (HR), Szene Salzburg (A) i Tanzfabrik Berlina (D), a radionica je otvorena za mlade kulturne menadžere i kustose kao i studente kazališne produkcije, povijesti umjetnosti, muzikologije te srodnih područja.

+ petak, 21.9. u 18:30 sati @ Teatar &TD
JOANNA VAN DER ZANDEN: Učesnički formati u kulturnim praksama – Ili kako uključiti svoju majku, ujaka, dadilju, susjede, čistačicu, učitelja, sportski klub, hobi prijatelja i prijatelje prijatelja“
Ulaz besplatan
 
Predavanje nezavisne kustosice Joanne van der Zanden pokazat će primjere kustoskih praksi u umjetnosti i dizajnu, a koje traže uključenost druge (drugačije) publike. Sve više i više, kulturne organizacije (muzeji, galerije suvremenih umjetnosti, umjetnički festivali itd.) traže koncepte po kojima će proširiti i povećati broj publike, nanovo osmisliti svoju metodologiju i povezati se sa svijetom u kojemu su svi pozvani da budu ‘stvaratelji’ ili ‘stručnjaci’. Van der Zanden će podijeliti učesničke primjere iz svojeg kustoskog iskustva kao i iz tuđih, te će pokazati kako taj novi fokus može dovesti do otvorenije, vitalnije i održivije kulturne prakse.

Joanna van der Zanden (NL) radi kao nezavisna kustosica, predavačica i umjetnička direktorica na nizu interdisciplinarnih projekata. Godine 2011. djelovala je kao umjetnička direktorica Nagrade za dizajn grada Rotterdama, nagrade koja se dodjeljuje svake dvije godine u namjeri da stimulira raspravu o ulozi dizajna u kulturnom i socijalnom kontekstu. Nedavno je izdala knjigu Curatorial Cooking, the Design Practice of Platform21. Do siječnja 2010. Joanna je bila umjetnička direktorica Platforme21, inkubatora nove dizajnerske scene u Amsterdamu, gdje je inicirala projekte kao što su Ja i moj lik, Platforma21 = Hakiranje IKEA i Platforma21 = Popravljanje. Zanima je istraživanje novih kulturnih formata u kojima javnost biva uključena u istraživanje i stvaranje. Ona smatra kako bi suvremeni kulturni centri trebali djelovati kao katalizatori koji će stimulirati kritičko i kreativno razmišljanje i stvaranje.

Radionica ‘Kusoske razmjene/promjene’ i predavanje ‘Učesnički formati u kulturnoj praksi’ održavaju se u sklopu europskog projekta Studentskog centra ‘Apap-Performing Europe’ uz potporu Programa Kultura 2007.-2013., te kao dio programa ‘Edukultura SC’ koji se realizira uz potporu Ministarstva kulture RH i Ureda za kulturu Grada Zagreba.

Ukratko:
vrijeme: 21.9. 13:00-20:00, 22. i 23.9. 11:00-18:00
prijava: 17.9.2012. na edukultura.sc@gmail.com
mjesto: Zagreb; Klub SC, Studentski centar, Savska 25
organizator: Kultura promjene, Novi Ganz novi festival, Edukultura SC
url: ganznovi.sczg.hr, www.sczg.unizg.hr

 

No Responses to “Radionica Kustoske razmjene/promjene na Novom Ganz novom festivalu!”

Leave a Reply