USUSRET NOVOM GANZ NOVOM FESTIVALU!

Sep 05, 2012 No Comments

Od 18. do 23. rujna posjetite Novi Ganz novi festival u Studentskom centru u Zagrebu,  pogledajte nove trendove u izvedbenim umjetnostima i upoznajte se s ganz novim kazališnim, plesnim, glazbenim i novomedijskim autorima iz  Austrije, Litve, Nizozemske, Norveške, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

U šest festivalskih dana predstavit ćemo autorske radove nadolazeće generacije izvedbenih umjetnika, od kojih će neki svoju premijeru imati upravo na Ganzu. Tako su hrvatski dizajnerski duo Budor&Čule u performansu-instalaciji „KnockOff“ radile s grupom uličnih “fajtera” kako bi razvile subjektivni remake popularnih akcijskih filmova poznatih u filmskoj industriji kao “mockbusteri”. I dok takvi filmovi naslovom i stilom oponašaju skuplje i melankoličnije, te istovremeno jednako konzumerističke, hollywoodske hitove (blockbustere), Budor & Čule u njima pronalaze inspiraciju, nesavršenosti te mogućnosti za veću kreativnost i slobodu. Naja Lee Jensen istražuje vezu između zvuka, prostora i pokreta i to vožnjom zagrebačkim ulicama u kombiju. U njezinoj zvučnoj instalaciji za jednu osobu nazvanoj „Pokretne kuće (domovi) /Mobile Homes“, zvuk i prostor grada, karavan i vi, ispreplest će se i nećete znati tko sluša, a tko reproducira zvuk, što je kretanje, a što stajanje u mjestu. Slovenska plesna umjetnica Mala Kline premijerno izvodi „Eden“, za kojega glazbu potpisuju braća Nenad i Alen Sinkauz, članovi East Rodea. EDEN suprotstavlja dva svijeta koja su istovremeno prisutna u susretu izvođača i publike. Ovdje i sada kazališnog susreta suprotstavlja se carstvu slika koje lebde u prostorima unutar, izvan i između tijela. Radeći s ovim slikama kroz lik klauna, EDEN sudara suprotnosti  te razigrano i sa smislom za humor uprizoruje paradokse.

Otkriće Batard festival za mlade stvaratelje u Bruxellesu 2010. godine, Florentina Holzinger i Vincent Rieebek u „Kein Applaus fur Schiesse“ donose portret generacije, nedodirljiv miks plesa, trash popa, kazališta, akrobacije i performansa. Mladi će umjetnici dati sve kako bi dobili pljesak nakon predstave; stoga, flertuju s granicama svega što je moguće na sceni, referiraju se na kanon body i performance arta 1970-ih godina kako bi ga također parodirali te iskreni naslovu svog djela ne skidaju pogled jedan s drugoga u slučaju da onaj drugi ne bi besramno pokušao ukrasti scenu za završni aplauz.

Predstavit ćemo, ili reprizirati, i hrvatske autore: Zrinku Šimičić Mihanović (“Titraji”), Olivera Frljića (“Mrzim istinu”), N. Manojlović i G. Tudora (“Vodoinstalater”), A. Stojkovića, N. i A.Sinkauza (“Malo je dovoljno”).

Muzički salon SC na Novom Ganzu predstavlja autorske večeri mladih skladatelja Matthiasa Kranebittera, Ane Horvat i Egidije Medekšaite.

Nizozemska nezavisna kustosica Joanna van der Zanden, kroz predavanje i radionicu, upoznat će nas s participativnim kustoskim praksama u suvremenoj umjetnosti, dok će mladi kulturni menadžeri i kustosi europske mreže Apap te zagrebački studenti i mladi kulturni radnici tijekom tri dana razmijenjivati iskustva, prakse i modele rada u izvedbenim umjetnostima. Mladi novo medijski umjetnici Lean/Lorenz&Anich surađivati će s I’MM_Media labom SC te će kroz radionicu Digitalne botanike i analogno generativnog dizajna, otvarajući oči novim načinima primjene vizualnog izraza, uz jednostavne alteracije i radeći s onime što okolina ima za ponuditi, nenametljivo pretvoriti zanemarene prostore naše svakodnevnice u intrigantne pozornice.

Na kretanje kroz festival, ali i prostor Studentskog centra, potaknut će vas i zanimljivi punktovi – urbani namještaj od starih automobilskih guma „Gumještaj“, nastao kao produkt rada mladih dizajnera i arhitekata, a namijenjen, kako zabavi i odmoru, tako i osvještavanju korisnika o postojanju novih sadržaja unutar jedinstvenog arhitektonskog prostora lokacije festivala.

Ulaz na festival je besplatan.

Program Ganz novog festivala odvija se uz potporu Programa Kultura 2007-2013 Europske Unije u sklopu projekta „Apap-Performing Europe“, Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ureda za kulturu Grada Zagreba.

 

No Responses to “USUSRET NOVOM GANZ NOVOM FESTIVALU!”

Leave a Reply